Het hoofdgebouw

Bona

"Op 31 augustus in het jaar 1927 ontving een zekere Pater Baldwinus de Goede o.f.m. van zijn provinciaal de opdracht, om een katholieke H.B.S. te stichten in Leiden. En als het enigszins kon, met zeer grote spoed. Tevens diende hij te zorgen voor pupillen en docenten."

Zo opent het jubileumartikel "40 Jaar Bona" in de Vonk van november 1967.
Eerst huurde hij wat nu bekend staat als de Zeevaartschool, tussen Galgewater en Noordeinde. Hoe hij het allemaal voor elkaar kreeg is een raadsel, maar op 19 september van datzelfde jaar, 19 dagen na het ontvangen van de opdracht, werd de school met 20 leerlingen geopend! "St. Bonaventura was geboren en maakte het goed." (de Vonk).

De school groeit akelig hard, dus er moest al snel uitgekeken worden naar een groter gebouw. Aan de Mariënpoelstraat lag een complex met tennisbanen, die nauwelijks gebruikt werden. Dit perceel werd gekocht en in een mum van tijd verrees een spiksplinternieuwe school met klooster, zoals die er op bovenstaande foto uitzag. Op 2 mei 1933 werd het nieuwe gebouw door 150 jongens in gebruik genomen.

BonaDe school blijft maar groeien. Na de oorlog ontstaat alweer ruimtegebrek. In 1953 wordt besloten tot verdere uitbreiding en na de paasvakantie van 1955 stond de lang voorbereide uitbreiding er, van de straat gezien aan rechterzijde. De hier afgebeelde foto is van 1967. De noodbouw rechtsonder, die van later is, is ook zichtbaar.




BonaEn tevens mag er een kunstwerk geplaatst worden. Het wordt de befaamde beeldengroep waarbij zovele klassenfoto's gemaakt zijn. De kunstenaar is Jaques van Rijn uit Amsterdam. Hij vervaardigde het beeld uit klei.

Ernaast hangen een paar versregels van Vondel:

Wie in de werelt wil verkeeren vrank en veiligh
En leeren ommegaan met heiligh en onheiligh
In 't hof en op de merkt, vindt hier het onderwijs,
Den leitsman, die hem leidt voor een geringen prijs.


(Wordt vervolgd)






Verantwoording: De informatie en citaten op deze pagina komen uit
- het jubileumartikel "40 Jaar Bona" in de Vonk van november 1967, geschreven door M.P.F. Meijer, Th.M. Joosten, G. Thomassen, pater de Goede en klas 6 alfa
- het "Gedenkboek" van dhr H.A.J.M. van Woerden, uitgegeven ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum in 1977
- inleiding op de Inventaris Bonaventuracollege (archief 558) van het Gemeente Archief Leiden


© 2010 Martin Hooymans