Het Raadsel van Franka 3/4

Deze serie van stukjes is ontstaan uit een grondige liefde voor de strip Franka van Henk Kuijpers. Alles wat je graag mag, ga je ook nauwkeuriger bekijken. En dan vallen je soms merkwaardigheden op. In deze aflevering:

Terugkeer van de Noorderzon/Wraak van het Vrachtschip

Ook bij dit verhaal zit de anomalie verstopt in de aanloop van het verhaal en zouden we het schip zelf kunnen betitelen als het "estafette-stokje-uit-het-verleden". Want laten we eens kijken hoe het allemaal begint. Franka en haar mede-misdaad-museumers zijn in Oceanaqua voor de viering van de revolutie. Maar dan:

2.4.2 Nero LenoirWat is toch de reden van de aanwezigheid en de aktiviteiten van de spion op Oceanaqua? Waarom ligt deze agent van Lina Marcopolis in de haven van San Poseidon de telefoon van de president (Argos Attak) af te luisteren (2.4.2 en 3)? Waarom is deze Nero Lenoir zo ge´nteresseerd in de mensen van het Misdaad Museum? Er is toch (nog) geen enkel verband met de Noorderzon? De verklaring, die in het tweede deel (Wraak) staat in plaatje 33.4.3, is wel zeer mager. Franka legt ons daar uit: "Het schip keerde terug en nu wil Lina iedereen vermoorden die er iets mee te maken heeft."

WŔl meldt Nero Lenoir ons nog op 19.4.2 en 3 (van deel 1 weer) dat hij "al 3 jaar betaald wordt voor alle informatie over wrakken en verdwenen schepen", maar waarom in vredesnaam? Het schip was toch tot zinken gebracht? Er had toch niemand reden om te twijfelen aan de plaats van het schip, nl. de bodem van de zee? Zelfs Óls er reden was om naar wrakken uit te kijken, waarom dan die interesse in de president en het Misdaad Museum? Die hebben toch (nog) niets met zijn opdracht te maken? Geheel onlogisch gaat er in 22.4.6 een lampje branden bij Nero. Kortom, er is weer iets mis met de start van het verhaal.

23.2.1 Medio-1 ?Overigens, nog een klein tekstueel merkwaardigheidje: wat is toch die "medio-1" in 23.2.1? Dat moet waarschijnlijk "meteo-1" zijn. Want uit eerdere plaatjes blijkt dat dit de vliegtuigen van de meteorologische dienst zijn.


© Martin Hooymans / Henk Kuijpers
Terug naar Het Raadsel van Franka (inleiding)
Terug naar Onze homepage
Schrijf iets in het gastenboek of mail naar Martin Hooymans

Last update: 9 november 1998.