Het Raadsel van Franka 7/8

Deze serie van stukjes is ontstaan uit een grondige liefde voor de strip Franka van Henk Kuijpers. Alles wat je graag mag, ga je ook nauwkeuriger bekijken. En dan vallen je soms merkwaardigheden op. Een stukje vind je hier. In deze aflevering:

De Tanden van de Draak/De Ondergang van de Donderdraak

Ook in dit verhaal vinden we de herkenbare stijlfiguur terug. Het verhaal opent ogenschijnlijk avontuurloos, maar al snel verschijnt daar het zogenaamde estafette-stokje-uit-het-verleden. In dit geval wel een heel bijzonder stokje, namelijk de onderkaak van een prehistorisch dier.

1.3.3 Lager WalDie kaak speelt een heel belangrijke rol in het plot. Overigens was Henk Kuijpers hem zelfs bijna vergeten te laten verdwijnen aan het eind van het verhaal (zie o.m. ZoZoLaLa nr 27 pagina 5), maar daar gaat het hier niet om. Want de vraag is eerder: hoe is die kaak überhaupt eigenlijk in die obscure uitdragerij aan de Lager Wal terechtgekomen (zie 1.3.3)? Oftewel, wat is er in 1936 met die onderkaak gebeurd? Ik vind het al heel gek dat ze dat ding niet meegenomen hebben op de eerste expeditie, maar ... zoals we later zien, gaat dat niet, want dan zou die mee verdwenen zijn in de krater. Dus moet-ie in Engeland achtergebleven zijn, maar dan zou-die nog in de Huntingdon Lodge moeten zijn, want de goede oude mister Tightlock zorgde al die jaren heel goed voor his lordships bezittingen (25.1.6). Bovendien betekent de inscriptie HGH in de kaak, dat professor Pirandello de kaak heeft afgestaan (verkocht?) aan Hubert George Huntingdon, voor de expeditie! Maar dat lijkt me eigenlijk wat voorbarig. Pirandello arriveert half november 1936 in Londen (26.3.2). Tezamen trekken ze zich terug in de bibliotheek. Gelijk begint de lord aan de voorbereidingen voor een expeditie en een week later zijn ze weg. Dus, hoe zit het nou met die kaak ???

44.4.1-2 Mai-Mai legt uitMaar als je goed doordenkt wordt het nog gekker: hoe weet Mai-Mai eigenlijk van die kaak? Haar grootmoeder Mai Lu en de veile Hu Tji dachten dat het om een goudschat ging. Plaatje 44.4.2 doet nog wel een poging om grootmoeder "het te laten weten", maar hoe dat kan is mij een raadsel, want tot aan het moment dat de expeditie in de krater verdwijnt (2e deel 22.1.1 t/m 3) is er sprake van goud en vervolgens verdwijnt het hele gezelschap in de krater.

Dus: hoe komt Mai Mai überhaupt op de gedachte een kaak te gaan zoeken en hoe verzint ze het om dat in Groterdam te gaan doen aan de Lager Wal?

Voorts blijft het natuurlijk een beetje vreemd dat dit alles pas nu gaat spelen. Het bontst maakt de dochter van Pirandello het, die op het laatste plaatje van 33 doodleuk zegt: "U bent de eerste en enige die ik alles zal vertellen." Waarom eigenlijk? Zou er al niet veel eerder onderzoek naar het hoe en het wat van de verdwenen expeditie geweest zijn? Nu heeft een scenarist c.q. verteller natuurlijk altijd het recht om er voor te zorgen dat het avontuur bij zijn hoofdpersoon terecht komt en niet bij iemand anders, maar de dochter heeft toch zeker ook rechten! Hoe oud was zij eigenlijk in 1936 (zo'n 50 jaar geleden)? En wat is er met moeder Pirandello gebeurd? Allemaal bijzonder raadselachtig!

43.4.4 Ava herkent de chinese achtervolgsterMaar ... nog even terug naar die scène dat Mai Mai op de boot in de Ojara-rivier uitlegt hoe de vork aan de steel zit. Een pagina daarvoor ontdekt Franka haar toevallig nadat ze door de masaka op het terrein van Otto Himmelreiter gesmeten is. Als Ava haar daar vindt, wijst Franka haar daar op. Ava kijkt dan in 43.4.4 door een periscoopkijker naar de boot op de rivier en roept: "...maar? Jouw Chinese achtervolgster! HIER?!"
Het is een beetje vreemd dat Ava haar "herkent", want zij heeft Mai Mai nog nooit eerder gezien! Als ze nou tegen Franka had geroepen: "Is dat jouw Chinese achtervolgster?! HIER?!" had het beter gerijmd.

Enfin. We moeten het maar als een eerbewijs aan Henk Kuijpers beschouwen. Iemand die snertverhaaltjes schrijft of oppervlakkige, vage scenario's, die wordt in ieder geval niet zo grondig gelezen.


© Martin Hooymans / Henk Kuijpers
Terug naar Het Raadsel van Franka (inleiding)
Terug naar Onze homepage
Schrijf iets in het gastenboek of mail naar Martin Hooymans

Last update: 8 november 1998.