Het Raadsel van Franka 9

Deze serie van stukjes is ontstaan uit een grondige liefde voor de strip Franka van Henk Kuijpers. Alles wat je graag mag, ga je ook nauwkeuriger bekijken. En dan vallen je soms merkwaardigheden op. In deze aflevering:

Moordende Concurrentie

Wat een prachtig boek! Na het magistrale meesterwerk de Tanden/Donderdraak moesten we tamelijk lang wachten op een 22.3.1 Demonstratie dodelijke halssnoernieuw verhaal. En dat mocht er weer wezen ook! De stijl was weer een stuk volwassener geworden en het verhaal/thema alleszins verrassend en verfrissend. Een opvallende hoofdrol voor de verrukkelijke Laura Lava, die -klassiek- van arm, mooi en talentvol opstijgt naar rijk, nog steeds mooi en talentvol, maar nu vooral erkend en beroemd, n zielsgelukkig daarmee. En dat alles met Janis Joplins "Mercedes Benz" op de achtergrond. De geraffineerde introductie van de driehoeken via de letters van Lauras naam naar het logo van haar "lijn" (la ligne triangle) en vervolgens de hypnotiserende driehoeken van het kunstobject, de verkeersborden en de achterlichten. Prachtige modeontwerpen, schitterende autos, kortom, het was weer volop genieten.

Het scenario is opmerkelijk. Een uitgebreide toelichting kan men vinden in de luxe-editie van Moordende Concurrentie. Opvallend is dat het eigenlijk 3 afzonderlijke verhalen zijn. De middelste (Het Halssnoer van 12 platen) is een bewerking van een veel ouder verhaal, waar Henk Kuijpers een Proloog van 14 platen voor heeft geplakt als verklaring van hoe het allemaal begonnen is met Laura Lava, en een soort Epiloog van de resterende 18 platen, wat eigenlijk als een afzonderlijk verhaal beschouwd kan worden. Overigens wordt dit alles in de luxe-editie wel degelijk als n geheel gepresenteerd, dus meer als een drieluik waarbij Het Halssnoer als spil in het midden voor de symmetrie tussen de andere twee delen zorgt (o.a. de tegenstelling arm <> rijk). Wat ook opvalt, is dat er in dit verhaal geen sprake is van links met het verleden. In tegenstelling tot de meeste andere scenarios staat dit verhaal voor 100% in het heden.

Toch heeft ook dit verhaal weer wat merkwaardigheden, hoewel ze hier meer in de categorie toevalligheden en onwaarschijnlijkheden liggen. Zoals al eerder opgemerkt heeft een auteur het voorrecht om het toeval naar zijn hand te zetten. Anders zou er niets met zijn hoofdpersoon gebeuren. Dat het na de proloog wel erg toevallig is dat Franka nt die week juist dr op vakantie was en dat juist op dt moment de rode verf over het haar van Nicole gaat (p.16) en dat Franka -na te zijn ingevallen als model- stomtoevallig haar armband op de kleedtafel heeft laten liggen, zodat ze in Lauras auto zit om getuige te zijn van het oorbellen/halssnoer-incident en dus het avontuur in kan duiken, tja, dat hrt nu eenmaal bij verzonnen verhalen. (Hoewel, hoe vaak kom je niet op een volstrekt onverwacht moment iemand tegen die je dr nooit verwacht zou hebben?)

25.1.1-3 Franka betaalt Maude met eigen munt
Maar dan gaat er toch cht iets mis met de ontknoping in het atelier van Laura Lava. Franka klikt Madame Maude nt zon halssnoer om (25.1.1) en ontfutselt haar de afstandsbediening (25.1.2). Ze speelt hoog spel, want als er op het knopje gedrukt wordt, treft dat zowel Madame Maude als Laura Lava (25.1.3)! Maar dt is eigenlijk hl raar! Want laten we eens een pagina teruggaan.24.1.4 Nog zo'n halssnoerOp zich is het al heel vreemd dat Franka het verzint om in zon crisis-situatie eerst eens een kijkje in Jean la Jacasses auto te gaan nemen (was het niet logischer als ze ze gevolgd was naar boven?) om dan bovendien ook nog stomtoevallig ng zon halssnoer te vinden (waarom had-ie er eigenlijk ng eentje bij zich?), maar wat Franka op 24.1.4 bedenkt ("Als dat zendertje een signaal geeft, ontploft deze ook") kan ze helemaal niet weten, want dat was nou juist niet gebeurd bij de demonstratie op 22.3.1, maar is ook helemaal niet aannemelijk, daar Jean la Jacasse in dat geval zijn eigen auto zou opblazen.

Verder is het wel rg gevaarlijk wat Laura op 25.4.1 doet, en is het raadzaam om de levensgevaarlijke halssnoeren vooral niet z af te doen (zie 22.3.6), maar liever met een sleuteltje dat Madame Maude waarschijnlijk nog wel ergens heeft.

25.4.1 25.4.1 Laura doet wel erg gevaarlijk22.3.6 22.3.6 De bom ontploft bij het minste of geringste


© Martin Hooymans / Henk Kuijpers
Terug naar Het Raadsel van Franka (inleiding)
Terug naar Onze homepage
Schrijf iets in het gastenboek of mail naar Martin Hooymans

Last update: 19 september 1997.