Het Raadsel van Franka 12

Deze serie van stukjes is ontstaan uit een grondige liefde voor de strip Franka van Henk Kuijpers. Alles wat je graag mag, ga je ook nauwkeuriger bekijken. En dan vallen je soms merkwaardigheden op. In deze aflevering:

De Blauwe Venus

Prachtig boek. Hoog op mijn lijst van favoriete Frankas. Fors emotionele lijnen: woede, angst/schrik, verslagenheid en aan het eind opluchting. Maar ook weer ontroerende taferelen zoals de kleine Timmie, die zijn ouders en een arm is kwijtgeraakt en gefascineerd naar een graafmachine staat te kijken of de onopvallende eenvoudige eigenares van het schilderij (en vriendin van Matisse?). De tekeningen zijn weer fantastisch mooi, dus over de hele linie is het weer genieten geblazen.

Maar toch is er iets met het verhaal. Het is niet iets wat je gelijk in het oog springt. Als je gewoon het boek leest kun je je heerlijk mee laten voeren door dit prachtige verhaal en valt je niks op. Maar als je het nog eens leest en later ng eens (en dat is de moeite waard), dan ga je je ineens dingen afvragen.

33.1.1 t/m 4 Hoe de diefstal in zijn werk ging

Op plaat 25 begrijpt Franka ineens hoe alles in elkaar zit. Ze gaat nog even naar Ubbo Dwars, maar eigenlijk is het plaatje al rond en ze valt studio ANTI-ART binnen. Maar... waarom verdenkt Franka Uschi eigenlijk? Waarom niet Bork? En hoe is dat nou precies gegaan met dat bijzondere grijpbeeld? Heeft Uschi het idee geopperd aan Bork, heeft hij het toen gemaakt en heeft Uschi (met Tim) er al die elektronica en mechanica in gestopt? Of heeft zij het met Tim gefabriekt en heeft Bork het alleen maar geschilderd of zo? Bork wist duidelijk van niks! Maar waarom zo moeilijk? Waarom presenteerde Uschi het niet gewoon als een beeld van haar zelf? Er hing toch wel meer werk van haar? O.a. het kunstwerk (zie 33.1.3) waar de Blauwe Venus in verstopt werd !

39.2.3 Franka stoort Tim en UschiEn tot slot: is het niet een beetje onlogisch dat juist Uschi Franka koud moest maken (zie 39.2.3)? Waarom niet Tim? Want waar haalden ze zo opeens een extra robotarm vandaan? 39.3.1 Uschi moet zich helemaal omkleden

Tim stond er nota bene zelf bij, en die hd al zon kunstarm, dus was het nou niet vl eenvoudiger geweest als hj (in plaats van Uschi op 39.3.1) zijn eigen rode trui over zijn kop had getrokken, jas aan en achter Franka aan? Aan het eind van het verhaal blijkt dat hij moordlustig en zijn arm sterk genoeg is. En nou moest Uschi eerst dat lasmasker afdoen, Tim's trui aantrekken, kunstarm om en jas aan. Terwijl Tim er feitelijk al klaar voor stond.

Maar misschien moet je je dit soort dingen helemaal niet afvragen en gewoon genieten van het boek.

Ach, ieder zijn meug.


© Martin Hooymans / Henk Kuijpers
Terug naar Het Raadsel van Franka (inleiding)
Terug naar Onze homepage
Schrijf iets in het gastenboek of mail naar Martin Hooymans

Last update: 19 september 1997.