Het Raadsel van Franka A3

In deze aparte A-serie laten we een aantal aardigheidjes uit tekeningen zien. Of noem het abnormaliteiten. Of aberraties. Of wat dan ook. In deze aflevering:

Zeefdruk CitroŽn

Toen CitroŽn 75 jaar bestond werd er o.m. een expositie gehouden "CitroŽn in de strip". Henk Kuijpers hertekende op verzoek de achterplaat van Moordende Concurrentie voor een prachtige zeefdruk van 50x65 en veranderde bijvoorbeeld alle auto's op de Champs Elyssees in CitroŽns (behalve dan de pats-karren voor de deur van de modeshow).

Achterkant Moordende ConcurrentieEr was echter nog een kleinigheidje op te lossen. Zoals je op deze afbeelding van de achterkant kunt zien, moest een groot gedeelte van de plaat, waar de titels van andere boeken staan, nog worden opgevuld. Wat je op deze plaat niet kunt zien, maar op de zeefdruk wel, is dat er bij dat "opvullen" iets merkwaardigs is gebeurd.

De liefhebbers, die deze zeefdruk bezitten of die ergens een afdrukje hebben (bijvoorbeeld uit de Franka Info Krant van mei '94 van Griffioen Grafiek), kunnen het beter bekijken, maar de anderen moeten het maar geloven.

Kijk maar eens goed naar die lantaarnpaal vlak achter de open portier van de taxi, waar Franka uitstapt. Die staat vůůr de boom. Volgen we de lantaarn nu omhoog, dan verdwijnt-ie op de achterkant van het boek achter de titellijst. Zoals gezegd, dat heeft Henk voor de zeefdruk keurig afgetekend. Keurig? Of had-ie een Escher-bui? Want wat zien wij op de zeefdruk?

Het lichtschijnsel van de lantaarn verdwijnt achter de boom! De onderkant voor de boom, de bovenkant achter de boom.

Vergissing of opzet? Merkwaardig blijft het wel!

 


Dank aan Arthur en Marjan Griffioen
© Martin Hooymans / Henk Kuijpers
Terug naar Het Raadsel van Franka (inleiding)
Terug naar Onze homepage
Schrijf iets in het gastenboek of mail naar Martin Hooymans


Last update: 16 april 2001