Het Raadsel van Franka A6

In deze aparte A-serie laten we een aantal aardigheidjes uit tekeningen zien. Of noem het abnormaliteiten. Of aberraties. Of wat dan ook. In deze aflevering:

Links of rechts?

11.2.2 en 3 Franka klimt over het hek; de linkervoet is blootHet is altijd lastig om links en rechts uit elkaar te houden. En zeker als die personages zich ook telkens maar weer omkeren. Dan wil je wel eens een slippertje maken. Dat komt bij Henk Kuijpers overigens niet vaak voor. Het is werkelijk verbazingwekkend zo consistent als de details doorgaans zijn. Maar het gaat af en toe wel eens mis.

Dat was het geval in De Vlucht van de Atlantis. Op plaat 11 slaat de bliksem in in de generator van het complex van Axel Ax, waardoor alle lichten uitgaan en dus ook de stroom van het hek af is. Franka trekt -om haar ene hand tegen de punten van het hek te beschermen- haar linkerschoen uit. Op 11.2.3 zien we haar met die schoen om haar linkerhand over het hek klauteren. En op het plaatje daarna rent ze samen met Aura door de regen naar de voordeur, nog steeds met links een blote voet.

11.3.1 Franka trekt de schoen aan haar RECHTER voetEn dan op het volgende plaatje? Ja, hoor, op 11.3.1 trekt ze haar schoen weer aan, aan haar rechter voet!!!

Nu is dit niet helemaal zo verwonderlijk als je bedenkt dat Henk Kuijpers dit plaatje er pas later ingevoegd heeft. In de luxe-editie legt hij ons uit dat er bij eerste publikatie in Eppo een scenario-probleem was blijven steken, dat hij er bij de album uitgave heeft uitgehaald. Uitvoerig kunnen we volgen hoe de verschillende plaatjes zijn veranderd, verdwenen en nieuw zijn ingevoegd. Welnu, als je dan zo'n plaatje later er bij moet tekenen, dan is het niet zo verwonderlijk dat je er even niet goed op let welke voet er ook alweer ontbloot was.

Het blijft lastig om dit soort details in de gaten te houden.


Martin Hooymans / Henk Kuijpers
Terug naar Het Raadsel van Franka (inleiding)
Terug naar Onze homepage
Schrijf iets in het gastenboek of mail naar Martin Hooymans


Last update: 25 november 2001.