Het Raadsel van Franka B2

In deze aparte B-serie gaan we wat meer in op bijzonderheden die de moeite waard zijn om beter bekeken te worden. Nu eens niet zaken die niet kloppen, maar die juist heel erg kloppen. In deze aflevering:

Bars Belevenissen

Bars Belevenissen Bars beleeft in de verhalen vaak kleine avonturen in de marge. Daarin is hij te vergelijken met beroemde collega's zoals Idťfix en Bobbie. Als je een Franka-album uit hebt, kun je rustig weer van voren af aan beginnen om te volgen, wat Bars eigenlijk allemaal mee gemaakt heeft, en dan krijg je voor hetzelfde geld er een compleet nieuw verhaal bij. Deze rubriek gaat over deze tweede hoofdpersoon.

Omdat Bars voortdurend iets beleeft, is het ondoenlijk om al zijn avonturen op te sommen. We halen hier dus alleen de meest frappante naar de voorgrond.

Verder valt het op dat wat hem overkomt globaal in drie categorieen is onder te verdelen: eten, luieren en zich bezeren. Daarnaast is aan zijn gelaatsuitdrukking vaak te zien hoe hij over een bepaalde situatie denkt. En dat alles speelt zich in de marge af.

Historie

Eigenlijk praten we over kleine Bars, die pas in het 3e verhaal (De Terugkeer van de Noorderzon) binnenkwam als zoon van grote Bars, de hond van de commissaris. Deze wisseling van de wacht hebben we te danken aan het feit dat de strip oorspronkelijk bedoeld was als wederwaardigheden van het gehele team van het Misdaadmuseum. Zoals bekend bleek Franka van deze club bovenmatig populair en verdwenen de anderen (inclusief de commissaris) naar de achtergrond.

2.1.0 Het debuut van kleine BarsVoor het tekenen zijn honden als bijfiguren heel erg leuk, maar je kan de oude Bars niet zomaar weghalen bij zijn trouwe baas, dus koos Henk Kuijpers voor de oplossing van een nest jongen (zie 2.1.2 en 3), waar Franka er blijkbaar een van overneemt, die ook Bars heet. Op het plaatje is het degene die het telefoonboek aan het slopen is. Een ander exemplaar genaamd Boris hangt aan de commissaris zijn broekspijp.

5.1.1 Het hondje uit het nest dat Franka zal krijgen.Die overname gaat overigens vrij geruisloos. Aan het begin van het verhaal gaan beide Barsen mee naar Oceanaqua. Bij aankomst vernemen we in de drukte dat deze pup voor Franka is bestemd (zie 5.1.1).

Vrij lang spelen vader en zoon een even belangrijke rol. Pas op plaat 26 neemt kleine Bars de hoofdrol, als hij aan boord van het vliegtuig in Franka's tas blijkt te liggen pitten met een buik rond van de koekjes. Aan het eind van het boek meldt Franka nog per telefoon aan de commissaris dat met kleine Bars alles prima is, en daarmee blijft hij gewoon verder zonder er nog woorden aan vuil te maken bij haar.

Enkele fraaie geschiedenissen

Hiermee is het verhaal nog lang niet afgelopen, maar voorlopig laat ik het hier even bij.


© Martin Hooymans / Henk Kuijpers
Terug naar Het Raadsel van Franka (inleiding)
Terug naar Onze homepage
Schrijf iets in het gastenboek of mail naar Martin Hooymans


Laatste wijziging: 4 september 2001.