Het Raadsel van Franka B5

In deze aparte B-serie gaan we wat meer in op bijzonderheden die de moeite waard zijn om beter bekeken te worden. Nu eens niet zaken die niet kloppen, maar die juist heel erg kloppen. In deze aflevering:

Van Groterdam naar Amsterdam

Veel lezers hebben zich al eens afgevraagd: "Hoe zit het nou eigenlijk, woont Franka in Groterdam of in Amsterdam? Of is ze misschien verhuisd? En zo ja, wanneer dan?"

Franka is niet echt verhuisd, maar van een wat kinderlijke strip een volwassen strip geworden. Het is dus eigenlijk stiekum geleidelijk aan gebeurd. In de eerste albums was het nog Groterdam, dat toch al grote overeenkomsten vertoonde met Amsterdam, waar Henk Kuijpers vroeger gestudeerd heeft en veel van zijn inspiratie voor de tekeningen van de stad vandaan heeft.

Kijk maar eens in deel 2 Het Meesterwerk op 26.4.1 waar Franka weer terug is in Groterdam ... in het centrum ... bij theater Pluchinsky op het Rijnse Plein, hetgeen toch overduidelijk verwijst naar theater Tuchinsky op het Leidseplein!

26.4.1 Op het Rijnse Plein bij theater Pluchinsky

Vanaf ditzelfde album nummer 2 weten we ook waar Franka woont, namelijk in een gezellig grachtenpand boven een café, dat later van Moe Flon blijkt te zijn. In het volgende album De terugkeer van de Noorderzon gaat dit appartement in vlammen op door de brandstichting van de afschuwelijke Freek Falegier. Dan is het een tijdje onduidelijk waar Franka woont, want in nummer 5 Circus Santekraam is ze op vakantie en in nummer 6 Monster van de Moerplaat is ze gaan zeilen bij Brakzand, maar in nummer 7 De tanden van de draak zien we haar appartement nog even op plaat 13 strook 3 als Jarko haar spullen gaat ophalen.

In album 7 De tanden van de draak wordt alles langzaam maar zeker wat realistischer, tenminste in de zin dat er over werkelijk bestaande plaatsen gesproken wordt. Ze bezoeken het echte Londen en het echte Venetië. En het ěs wel al Amsterdam, maar noch "Groterdam" noch "Amsterdam" worden expliciet genoemd. Hetzelfde geldt voor het vervolg in album 8.

En dan is het een tijdje stil. In de tussentijd verschijnt het korte verhaal "Het Halssnoer", wat later de synopsis wordt voor nummer 9 Moordende Concurrentie. In het overgangs verhaaltje Tussenspel zien we voor het eerst op een bordje van de trein Amsterdam staan! Op plaatje 26.4.3 en 27.1.1 zien we overigens dat Franka druk bezig is haar appartement te verven, maar of dat vanwege een verhuizing is of zomaar blijft in het midden.

Van nummer 10 Gangsterfilm heeft Henk Kuijpers geschreven dat veel van de stadsbeelden overgenomen zijn foto's van Amsterdam, maar een enkel plaatje heeft-ie ook weer uit Groningen. Het lijkt erop dat Henk steeds "echter" wil (dus van dat fiktieve Groterdam af wil), maar zich ook weer niet wil vastpinnen op een al te dwingende werkelijkheid. Maar op het eind is het weer wel expliciet Giethoorn ...

En dan is het in het elfde album De vlucht van de Atlantis toch definitief echt Amsterdam, met op 2.2.1 het Centraal Station enzo verder.

Uiteindelijk krijgen we in De dertiende letter de laatste verbouwing van haar appartement in Amsterdam te zien, wanneer zij een detective bureau begint.

Dus ... Franka is niet echt verhuisd van Groterdam naar Amsterdam, maar Henk Kuijpers heeft het sterk op Amsterdam geďnspireerde fiktieve Groterdam langzaam maar zeker getransformeerd naar het echte Amsterdam.


© Martin Hooymans / Henk Kuijpers
Terug naar Het Raadsel van Franka (inleiding)
Terug naar Onze homepage
Schrijf iets in het gastenboek of mail naar Martin Hooymans


Laatste wijziging: 19 april 2001.