Het Raadsel van Franka B7

In deze aparte B-serie gaan we wat meer in op bijzonderheden die de moeite waard zijn om beter bekeken te worden. Nu eens niet zaken die niet kloppen, maar die juist heel erg kloppen. In deze aflevering:

Verwijzingen naar de pers c.q. de media

25.3.1 De VroegkrantDe Vroegkrant

De Vroegkrant uit het Misdaadmuseum, die op 25.3.1 om kwart over zeven op Jarko's deurmat ploft, verwijst qua typografie overduidelijk naar de Volkskrant. Later in dit album komen we deze krant nog een paar keer tegen, zoals bijvoorbeeld in plaatje 45.4.1, waar een aantal krantenknipsel over de staatsgreep in Oceanaqua bij commisaris Noordenwind aan de muur hangen.

En in Circus Santekraam zien we de Vroegkrant ook nog even terug op plaatje 38.1.1.

Tijdschriften in Het Geheim van het Spookschip deel 1 en 2

23.3.3 MoneyIn het dubbelverhaal De Terugkeer van de Noorderzon en De Wraak van het Vrachtschip komen we een indrukwekkende reeks bekende tijdschriften met verdraaide namen tegen. Allereerst zien we op 23.3.3 de cover van het tijdschrift Money dat een parodie is op Time. Het leuke is dat hier ook nog een cryptische woordgrap achter verstopt zit, namelijk "Time is Money".

Als later Philip Factotum zijn verhaal vertelt en daarbij een uitgebreid dossier laat zien, krijgen we op 32.3.2 de volgende tijdschriftcovers te zien, van links naar rechts:

Allereerst weer de al eerder genoemde cover van Money (Time), gevolgd door Roma Flash, wat een uitstekende imitatie is van Paris Match. 32.3.2 Enige frappante tijdschrijften

Daarnaast zien we de Nieuwe Dejavue, die onmiskenbaar zijn naam aan de Nieuwe Revue te danken heeft, doch als extra grapje het logo aan de Panorama van die tijd ontleend heeft.

Als laatste zien we op dat plaatje de Roddel, waar het niet veel moeite kost om de Story in te herkennen.

Op de volgende strook (32.4.1) staan nog twee aardige imitaties. Van het blad All Round (the girl magazine) zou ik niet zo 1-2-3 weten waar het een parodie op is, maar ook zonder dat is het al een heel aardige vingerwijzing naar de te verwachten inhoud (geheel rond dan wel alles rond). En de Chique is natuurlijk de Elegance.

30.3.3 SonneAls in deel 2 Midas Marcopolis zijn stuk van het verhaal eraan toevoegt, krijgen we in 30.3.3 nog net even een stukje van het bekende Duitse tijdschrift Sonne te zien, waar we met een beetje inspanning Stern van kunnen maken.

Al met al heeft Henk Kuijpers zich in deze twee albums flink uitgeleefd op tijdschriftnamen!

Het Telegram

3.1.3 Het TelegramIn de Pyromaan, een kort verhaal dat ondermeer in album nummer 6 te vinden is, heet op plaatje 3.1.3 de grote sensatiebeluste ochtendkrant Het Telegram. Ook zonder de treffende gelijkenis in typografie valt het niet moeilijk om hier De Telegraaf in te herkennen. Het bijschrift luidt: "Maandagmorgen brengt "Het Telegram" de verhoogde oplage uit die gebruikelijk is bij middelmatige rampen en voetbalkampioenschappen ... om kwart voor negen is de losse verkoop schóón uitverkocht".

Overigens heet de actualiteitenrubriek in dit verhaal Focus wat een ander woord is voor Brandpunt, en dat was in die tijd een bekend actualiteitenprogramma. Hetgeen in dit verhaal ook zeer toepasselijk is, gezien het onderwerp "brand" en "brandstichting". In album nummer 5 Circus Santekraam komt deze zelfde actualiteitenrubriek Focus met het Focusforum ook voor. De grap is evenwel oorspronkelijk uit de Pyromaan, die weliswaar pas in album 6 verscheen, doch als kort verhaal al in 1979 gemaakt was, terwijl Santekraam van 1981 is.


© Martin Hooymans / Henk Kuijpers
Terug naar Het Raadsel van Franka (inleiding)
Terug naar Onze homepage
Schrijf iets in het gastenboek of mail naar Martin Hooymans


Laatste wijziging: 25 november 2001.