Het Raadsel van Franka C1

In deze aparte C-serie worden Collectors Items gepresenteerd. Het gaat hier om tekeningen, die niet in druk zijn verschenen. Originele prenten, schetsen, tekeningetjes bij gesigneerde boeken etc. In deze aflevering:

De vervangen plaatjes van de Donderdraak

In het 8e album De ondergang van de Donderdraak proberen Franka en Ava, na hun ongeluk met 10.3.2 schets met Franka links en Ava rechtsde helicopter, via de rivier bij de Drakenberg te komen. Getuige de vele schetsen heeft Henk Kuijpers lang lopen worstelen met het gevecht tegen de rivier van plaat 9 en 10. Oorspronkelijk had Henk op plaat 10 aan het begin van de derde strook 2 plaatjes, waar er op het laatste moment 1 brede voor in de plaats kwam.

Als je de originele plaat bekijkt, dan zie je dat er een stuk papier is uitgesneden en dat er een nieuw stuk met plakband is ingeplakt. De oorspronkelijke twee plaatjes zijn hieronder te zien, gevolgd door de definitieve versie.

Opvallend is ook nog, dat in de schets Franka nog links zit en Ava rechts (van de kijker uit gezien) en in de geļnkte versie op de plaat andersom.

 

Op de afgekeurde plaatjes zien we Ava en Franka vol enthousiasme peddelen in de woeste stroming van de rivier. Het zijn op zich geen slechte plaatjes, maar het lijkt erop alsof Henk met het brede plaat meer vaart heeft willen suggereren.

10.3.1 en 2 eerste versie; nu nog twee plaatjes

De tekst van het linkerplaatje was: "... het lukt! ... roeien! ... het lukt! We zijn de stroomversnellingen voorbij!" Op het tweede plaatje stond in de ballon: "Pas op! Rechts! Een val! En dan links!" In het tekstvak stond: "... kolkend bruist de woeste Amak hellingop, terug naar zijn bronnen ... het lichte vlot stuitert door de nacht ..."

10.3.1  een brede in de plaats van twee kleine plaatjes

De nieuwe tekst in de ballon werd: "Het lukt!" Terwijl er in het kader kwam te staan: "Kolkend bruist de woeste Ojara-rivier de helling op ... het lichte vlot stuitert door de nacht ..."


Met dank aan Jan Ferwerda.
© Martin Hooymans / Henk Kuijpers
Terug naar Het Raadsel van Franka (inleiding)
Terug naar Onze homepage
Schrijf iets in het gastenboek of mail naar Martin Hooymans


Laatste wijziging: 9 juli 2001.